Plezalni vodniček
  Na prvo stran...
  Uvod
  Kazalo
  V spomin
  BojanPograjc
  Janez Levc
  Požgaj Zvonko
 
 
 
  Komisija za alpinizem
  Komisija za športno plezanje
   
   
DOLINA KORITNICE <<Nazaj

VOTLI VRH IN BRICELJK foto Š.MlinaričDolina Koritnice se vleče od trdnjave Kluže z mogočno ponekod več kot tisoč metrov visoko Loško steno na desni, mimo vasice Log pod Mangartom in se zajeda med Mangart in Jalovec, zaključi pa jo Kotova špica.
Prav gotovo spada med najbolj prvobitne in idilične doline pri nas. Najmogočnejša je Loška stena, ki jo imaš iz vasice prav pred nosom. V zgornjem delu doline se nahajata steni Bavha in Votlega vrha, ki sodita v izbor najtežji sten pri nas. V njih je komaj kakšna smer in skoraj vse še čakajo na prve ponavljalce, čeprav so nekatere že starejšega datuma in je v njih poizkušala že KOTOVA ŠPICA foto Š.Mlinaričmarsikatera naveza.
Na koncu doline je več samotnih kmetij, ki po večini propadajo razen redkih izjem, ki se ukvarjajo z ovčjerejo.
Poleg doline Kot je Koritnica dolina v kateri imajo Železničarji kar lepo število smeri in nekateri so si jo vzeli kar nekako za svojo.
Dolina Koritnice ne ponuja samo plezalskega užitka temveč tudi avanturo pri iskanju brezpotij in skritih lovskih prehodov, sestopi znajo biti prevečkrat zelo pestri, samo plezanje pa je tudi svojevrstna avantura v divjem ambientu. Užitek je pohajkovati po gozdovih ali brezpotjih, kjer boš srečal več gamsov kot pa ljudi, na koncu ture pa se ustaviti pri kakšni domačiji ali pa v vaški gostilni.

Za plezanje osrednjega dela Loške stene turo začneš v Logu, za zgornji del doline pa nadaljuješ po makedamski cesti mimo elektrarne do konca doline, kjer jo po želji ubereš proti hribu.

Kotova špica
Plešivec
Stador
Bavh
Votli vrh
Briceljk
Oblica


print page

 

Vodniček se lahko razmnožuje v neomejenih količinah    1. izdaja 1.8.2004