Plezalni vodniček
  Na prvo stran...
  Uvod
  Kazalo
  V spomin
  BojanPograjc
  Janez Levc
  Požgaj Zvonko
 
 
 
  Komisija za alpinizem
  Komisija za športno plezanje
   
   
K2 8611m <<Nazaj

K2 je z 8611 metri drugi najvišji vrh na svetu. Abruzzijev greben, ki so ga plezali na odpravi leta 1993 velja kot normalni pristop na vrh. Glede na normalen pristop ni ravno lahka smer, saj so v smeri tudi odstavki v ledu in skali, ki dosegajo težavnosti okoli IV - V stopnje.
Odprava je bila uspešna in obenem tragična, saj je od desetih alpinistov, vrh doseglo pet članov odprave. Grenak priokus odpravi pa je dala smrt Boštjana Kekca, ki je za vedno ostal na pobočjih gore. Požgaj je bil na vrhu kot prvi Slovenec in verjetno kot najmlajši človek nasploh. Ostali člani, ki so stali na vrhu pa so še Carlos Carsolio, Viki Grošelj, Stipe Božič in teden kasneje Šved Goran Kropp.

K2 foto Z.PožgajČlani odprave:

 • Tomaž Jamnik - vodja
 • Damijan Meško - zdravnik
 • Viki Grošelj
 • Rado Nadvešnik
 • Davo Karničar
 • Boštjan Kekec
 • Boris Sedej
 • Zvonko Požgaj
 • Stipe Božič
 • Carlos Carsolio
 • Goran Kropp
 • David Sheppar

Izhodišče za odprave je glavno mesto Pakistana Islamabad. Od tod je potrebno iti z avtobusom do 800 kilometrov oddaljenega mesteca Skardu, prestolnice Baltistana. Od tam pa z terenskimi avtomobili, ki te v sedmih urah po slabi cesti, pripeljejo do vasice Askole, kjer se prične pristopni marš do baznega tabora. Bazni tabor, ki je na višini 5100 metrov, je od Askol oddaljen okoli 100 kilometrov in za to razdaljo, se ob lepem vremenu, z nosači potrebuje osem dni. Izhodišče vzpona je pomožna baza ABC.

STIPE V BOTLE NECKU foto V.GrošeljTakoj po prihodu v bazni tabor je osem alpinistov postavilo ABC. Štirje od njih so tam tudi prenočili. Naslednji dan so na višini 6100 metrov postavili prvi višinski tabor T1. Pri drugem aklimatizacijskem vzponu sta Carsolio in Požgaj poskušala postaviti T2. Zaradi slabih snežnih razmer sta bivakirala na višini 6600 metrov pod enim od ključnih mest smeri, Housovim kaminom. Naslednji dan sta postavila T2 na višini 6700 metrov. Tam sta prespala in naslednji dan sestopila nazaj v bazni tabor.
Naveza Kropp - Scharman je poskušala postaviti T3. Poslabšanje vremena in novozapadli sneg jima je polomil šotor. T3 je ostal neuporaben. Zaradi nevarnosti pred plazovi sta sestopila.
Pri tretjem aklimatizacijskem vzponu oziroma vzponu proti vrhu sta Carsolio - Požgaj, nekoliko višje od polomljenega šotora T3 postavila nov tabor na višini 7300 metrov. Zaradi utrujenosti in manjka šotora za višji tabor, sta dan počitka izkoristila za izkop snežne luknje, ki je predstavljala T3. Tisti večer sta do T3 prišla tudi Viki Grošelj in Stipe Božič. Naslednji dan so skupaj postavili T4. Še ponoči so odšli proti vrhu in ga, v začetni fazi neurja, dosegli popoldan okoli 16. ure.
Med sestopom v hudem neurju je v T3 zaradi možganskega edema umrl Boštjan Kekec.
Zadnji vzpon od baze do vrha je trajal 5 dni. Za sestop do baznega tabora pa so potreboval nadaljnih 6 dni.


print page

 

Vodniček se lahko razmnožuje v neomejenih količinah    1. izdaja 1.8.2004