Plezalni vodniček
  Na prvo stran...
  Uvod
  Kazalo
  V spomin
  BojanPograjc
  Janez Levc
  Požgaj Zvonko
 
 
 
  Komisija za alpinizem
  Komisija za športno plezanje
   
   
HIUNCHULI 6441m S stena <<Nazaj

HIUNCHULI  foto Š.MlinaričHiunchuli se nahaja v neposredni bližini Anapurne I in spada v kategorijo treking vrhov, čeprav se ga dosedaj ni lotil še noben trekingaš, ker na goro ne poteka nobena lažja smer.
Z jugozahodne strani poteka po več kot tri kilometerskem grebenu Ameriška smer, ki je tehnično ne tako zahtevna, pač pa zelo dolga in objektivno nevarna smer. Na J strani je visoka in zelo zanimiva stena, ki pa jo na žalost obkroža neprehodna džungla in navpične granitne plošče poraščene s travo tako da v njeno bližino do sedaj sploh še ni stopila človeška noga. Na SV strani poteka Japonska smer po zelo razbitem in nevarnem ledeniku.
L. 1994 so Bojan Počkar, Tadej Golob in Štefan Mlinarič imeli v načrtu preplezati J steno, vendar so se zaradi nezmožnosti in strahu nosačev nositi po neraziskanem terenu, odločili plezati v S steni. Odprava je bila zaradi slabih razmer neuspešna, prav tako pa tudi jesenska odprava, katere člana sta bila Tadej Golob in Žiga Petrič.

SPODNJI DEL foto D.PolenikTERRA NOSTRA
ED, 85° / 60° - 70°, v skali VI+, A2, 1220m
Tadej Golob, Dušan Polenik, Tomaž Jeras
11. - 12. 10. 1995

20.- 25. 9. Dostop Pokara bazni tabor.
30. 9.- 4. 10. Aklimatizacija na Tarpuchuliju.
5. 10. Opremljanje spodnjega skalnatega dela smeri s fiksnimi vrvmi.
11.-12. 10. Vzpon in sestop.
15. 10. Podiranje baze in odhod v Pokaro.

VZPON

5. 10. Sta Dušan Polenik in Tomaž Jeras opremljala spodnjo skalno pregrado. Prvi in tretji raztežaj sta bila čisto skalna z težavami VI+, A2 / VI, drugi pa je bil snežen z naklonino 50°- 70°, čez katera sta napela fiksne vrvi in s tem odprla prehod v zgornji del stene.
11. 12. 10. Ob treh popoldan so se po pritrjenih vrveh povzpeli čez skalni del in do večera preplezali še en kombinirani raztežaj. Nato so nadaljevali po snežnem ozebniku v katerem so imeli idealne razmere (85°/ 50°- 75°). V vršnem delu so iskali prehode med skalam (60°- 70°) in do dveh ponoči preplezali 200m pod rob stene. Nadaljevali so z dolgo prečnico proti levi (v zelo slabih razmerah) do grebena in ob petih zjutraj v snežni luknji počivali do osmih zjutraj. Ob 9h so dosegli predvrh Hiunchulia na 6005m višine. Zaradi obupnih razmer so misel na glavni vrh opustili in začeli sestopati v območju smeri v dolino. Vznožje stene so dosegli ob šestih zvečer.

Smer še nima ponovitve

Skica smeri


print page

 

Vodniček se lahko razmnožuje v neomejenih količinah    1. izdaja 1.8.2004