Plezalni vodniček
  Na prvo stran...
  Uvod
  Kazalo
  V spomin
  BojanPograjc
  Janez Levc
  Požgaj Zvonko
 
 
 
  Komisija za alpinizem
  Komisija za športno plezanje
   
   
WEISSHORN Z stena 4506m <<Nazaj

Weishorn je nepravilna piramida sestavljena iz treh sten in grebenov. Grebeni so dolgi in naporni, stene pa zelo redko obiskane. Skala v steni je dobre kvalitete, glavni problem pa je padajoče kamenje in nepredvidljive snežno ledne razmere. V levem delu stene, ki je položnejši je že speljano nekaj smeri, desna polovica stene, ki je bolj strma pa je bila še nepreplezana. Glavna značilnost te stene je ozko centralno snežišče v sredini, ki je spodaj in zgoraj zaprto z skalo.

BRATJE V OROŽJU
ED -, 75°/ 60°, VI / V+, 1150m, 9h
Bojan Počkar, Žiga Petrič
16. 6. 1996

Dostop: Izhodišče je mestece Zinal (1675m). Izhodišče za Z steno pa je koča Arpitettatz (2786m), ki je last gorskih vodnikov in se nahaja ob robu ledeniške morene pod Z steno Weishorna.3.5h.

Sestop: Sestop vodi po težavnem in orientacijsko zahtevnem JZ grebenu in ima oceno III+. Približno na polovici grebena pa se nahaja bivak (3750m), ki je bojda najtežje dostopen bivak v Alpah.

Spodnji del do višine 3300m je lahek, v skali IV / III, sneg 40°, naslednjih 150m do centralnega snežišča se giblje v skali do V+ in ledu 70°- 75°. Nato sledi centralno snežišče po katerem plezaš rahlo na desno proti grebenu. Nato od višine 3850m do JZ grebena prevladuje kombinirano plezanje s težavami ves čas okoli VI v skali in 65°- 75° v ledu.

Smer še nima ponovitve.

Skica smeri


print page

 

Vodniček se lahko razmnožuje v neomejenih količinah    1. izdaja 1.8.2004